Rólunk - Szatmár Leader Közhasznú Egyesület Honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rólunk

Egyesületünk
A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület a magyarországi Szatmár vidék 75 településével jött létre azzal a szándékkal, hogy vidékfejlesztési, gazdaságfejlesztési programot dolgozzon ki a teljes tervezési területre. Az egyesület 2008. március 13-án alakult, akkor még 75 település (280 tag) részvételével, mely 53 településre (148 tag) csökkent 2015. november 1-jét követően.
 
A Szatmár Leader Közhasznú Egyesületnek jelenleg 53 település a tagja, melyek 2 járáshoz, a Fehérgyarmati és a Mátészalkai térségekhez tartoznak.
 
Egyesületünk hivatott arra, hogy kidolgozza a Helyi Fejlesztési Stratégiát a 2014-2020-as tervezési időszakra. Továbbá az akcióterületen lebonyolítsa a LEADER program kapcsán elvégzendő szakmai feladatokat, közreműködjön a forráselosztásban és a kérelemkezelésben.
 
A Helyi Fejlesztési Stratégia hozzájárul a Vidékfejlesztési Program és az EU2020 céljaihoz.
 
A Helyi Fejlesztési Stratégia az alapja a 2014-2020-as pályázati időszakban a LEADER vidékfejlesztési források felhasználásának. A LEADER program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része, melynek célja a vidéki gazdaság fejlődése érdekében tett intézkedések összekapcsolása. A program egyedisége abban áll, hogy a LEADER helyi igényeket elégít ki, a helyi adottságoknak, lehetőségeknek megfelelően. Amennyiben a stratégia megfelel az európai uniós és a hazai jogszabályoknak, akkor 664,7 millió forint fejlesztési forrást használhat fel Egyesületünk a stratégiában megfogalmazott célok elérése érdekében.
 
A stratégia átfogó célja a turizmus fellendítése, a jövedelemszerző képesség fokozása, a népességmegtartó erő növelése Szatmárban. Támogatni kell a helyi mikro-, kisvállalkozásokat, a falusi, lovas és vízi turizmus térségi fejlődését, szálláshelyek minőségi fejlesztését, a helyi hagyományok ápolását. Ugyanakkor támogatni szükséges a természeti és kulturális örökség fenntartását, a falvak fejlesztését szolgáló programokat, a helyi szolgáltatások korszerűsítését.
 
A Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület irodája 2015 decembere óta Fehérgyarmaton, a Kossuth tér 40. szám alatt található. Az épület lehetőséget biztosít a közgyűlések, elnökségi ülések, különböző fórumok, rendezvények, a tervezői munkacsoport ülései, valamint a munkacsoport megbeszélései számára is.
 
A munkaszervezet jelenleg 3 fős létszámú. A munkaszervezet vezetője, a pályázati referens és az adminisztrátori/ügyintéző is felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
 
A Szatmár Leader Egyesület céljai elérése és szakmai tevékenységének hatékonysága érdekében kapcsolatokat és együttműködéseket kíván kiépíteni országos, régiós, megyei, települési, illetve határon túli szervezetekkel. Azokkal közös képzéseket, szakmai tapasztalatcseréket, rendezvényeket lebonyolítani.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz